Welke papieren nodig bij verkoop auto?

Is voor jou de tijd aangebroken om afscheid van je auto te nemen? Je kunt je auto snel en voor een mooi bedrag aan ons verkopen, maar je moet hierbij wel eerst alle benodigde papieren verzamelen. Bij de verkoop van een auto moet je namelijk alle papieren aan de nieuwe eigenaar geven.
Auto sleutels in de hand

Hoe kun je een auto overschrijven?

Ten eerste is het belangrijk om goed naar de overschrijving van een auto te kunnen kijken. Als je je auto aan ons verkoopt, moet de auto immers op onze naam gezet worden. Zodra de auto níet meer op jouw naam staat, ben jij ook niet meer verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de wegenbelasting en verzekering.

Het overschrijven van een auto kan op twee manieren:

Online overschrijving

Via de website van de RDW is het mogelijk om een auto over te schrijven. Als je hiervoor kiest, moet je wel met enkele zaken rekening houden. Zo is het alleen mogelijk om een auto online over te schrijven als de auto een kentekencard heeft. Heeft de auto nog een papieren kentekenbewijs? Dan is het niet mogelijk om de auto over te schrijven.

Heeft de auto wel een moderne kentekencard? Dan is het mogelijk om de auto via de website van RDW over te schrijven. Hiervoor is wel de kentekencard en de tenaamstelling code benodigd. Over die twee papieren vertellen we je hieronder graag meer.

Voor de exacte manier van overschrijven kun je het stappenplan van de RDW aanhouden. Is de overschrijving volledig afgerond? Dan ontvang je het vrijwaringsbewijs; dit kun je vergelijken met het overschrijvingsbewijs. Dit overschrijvingsbewijs geeft aan dat jij vanaf een bepaalde datum en bepaald tijdstip níet meer de eigenaar van de auto bent.

Bij een postkantoor

Je kunt er ook voor kiezen om de auto bij een postkantoor over te laten schrijven. In dat geval ontvang je ook een overschrijvingsbewijs door onderstaand stappenplan op te volgen:

  • Stap 1: ga samen met de koper naar het postkantoor toe.
  • Stap 2: lever bij het postkantoor je kentekencard, de volledige tenaamstellingscode of het tenaamstellingsbewijs aan. Neem ook een geldig legitimatiebewijs mee.
  • Stap 3: laat de medewerker in het postkantoor de auto op de nieuwe eigenaar overschrijven.
  • Stap 4: vraag om het overschrijvingsbewijs. Op dit overschrijvingsbewijs staat precies vanaf welk tijdstip je géén eigenaar meer van de auto bent. Vanaf dat moment ben je niet meer verantwoordelijk voor boetes en dergelijke. Het overschrijvingsbewijs is bij elke overschrijving onwijs belangrijk.

Welke papieren heb je nodig?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is het overschrijven van een auto op zich niet al te lastig. Voor het overschrijven van de auto heb je echter wel meerdere papieren nodig. Om welke papieren het gaat, vertellen we hieronder uitgebreid.

Kentekencard of kentekenbewijs

Elke auto heeft een kentekencard of een kentekenbewijs. Is jouw auto voor 1 januari 2014 op naam gezet? Dan heeft de auto een kentekenbewijs dat uit drie delen bestaat. Is je auto na 1 januari 2014 voor het eerst op naam gezet? Dan heeft de auto een kentekencard.

Auto Inkoop BV Kentekenbewijs Deel 1A
Kentekenbewijs Deel 1A
Auto Inkoop BV Kentekenbewijs Deel 1B en Deel 2
Kentekenbewijs Deel 1B en Deel 2

Papieren kentekenbewijs

Heeft je auto een papieren kentekenbewijs? Dan is het goed om te weten dat dit bewijs in totaal uit drie delen bestaat:
  • Deel 1 – voertuigbewijs (IA): het deel waarop de voertuiggegevens vermeld staan
  • Deel 2 – tenaamstellingsbewijs (IB): het deel waarop de tenaamstellingsgegevens staan.
  • Deel 3 –  overschrijvingsbewijs (II): het deel dat je nodig hebt om het de auto over te kunnen schrijven.
Heb je één van deze delen niet bij de hand? Dan is het niet mogelijk om de auto over te schrijven. Je kunt alleen een auto overschrijven als je echt alle delen hebt, inclusief het overschrijvingsbewijs (deel II).Voor het overschrijven moet je alle drie de delen aan de medewerker van het postkantoor geven. De medewerker zorgt voor het overschrijven van de auto, waarna je twee documenten ontvangt:Een vrijwaringsbewijs: dit bewijs, ook wel overschrijvingsbewijs genoemd, geeft aan dat je géén eigenaar meer van de auto bent. Dit bewijs moet door de verkoper van de auto meegegeven worden. Tenaamstellingsverslag: dit verslag moet door de koper van de auto meegenomen worden. Op dit tenaamstellingsverslag staan namelijk 4 cijfers. Na enkele dagen ontvang je een nieuw kentekenbewijs en het 2e deel van de tenaamstellingscode. Tezamen met de eerste 4 cijfers vormt dit de volledige tenaamstellingscode.

Kentekencard

Is je auto ná 1 januari 2014 voor het eerst op naam gezet? Dan beschikt de auto over een kentekencard; dit is een pasje zoals je bankpas of rijbewijs. Bij het overschrijven van de auto is het van belang dat deze kentekencard bij de koper terecht komt. Na het overschrijven ontvangen zowel de koper als de verkoper iets:
  • Verkoper: als verkoper heb je het overschrijvingsbewijs nodig. Dit bewijs geeft aan dat jij géén eigenaar meer van de auto bent.
  • Koper: als koper heb je de kentekencard nodig. Tevens krijg je een eerste deel van de tenaamstellingscode. Het tweede deel van deze code volgt later per post.
Auto Inkoop BV Kentekencard voorkant
Kentekencard voorzijde
Auto Inkoop BV Kentekencard achterkant
Kentekencard achterzijde

Wat te doen als je de autopapieren kwijt bent?

Kom je er achter dat je bepaalde autopapieren kwijt bent? Dan bestaan er meerdere mogelijkheden.

Ben je alleen de tenaamstellingscodes kwijt? Dan kun je deze opnieuw aanvragen. De kosten hiervoor bedragen 1 euro. Houd er wel rekening mee dat je deze codes niet zomaar op kunt vragen. Dit is alleen mogelijk als de auto op jouw naam staat, aangezien je deze code op kunt vragen via je DigiD.

Ben je de complete kentekencard kwijt? Dan is het mogelijk om deze opnieuw aan te vragen via de RDW. De kosten hiervoor bedragen 32,60 euro. Voor dit bedrag ontvang je de nieuwe kentekencard en de bijbehorende tenaamstellingscodes.