Welke papieren nodig bij verkoop auto?
Hoe kun je een auto overschrijven?
Ten eerste is het belangrijk om goed naar de overschrijving van een auto te kunnen kijken. Als je je auto aan ons verkoopt, moet de auto immers op onze naam gezet worden. Zodra de auto níet meer op jouw naam staat, ben jij ook niet meer verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de wegenbelasting en verzekering.
Het overschrijven van een auto kan op twee manieren:
Online overschrijving
Via de website van de RDW is het mogelijk om een auto over te schrijven. Als je hiervoor kiest, moet je wel met enkele zaken rekening houden. Zo is het alleen mogelijk om een auto online over te schrijven als de auto een kentekencard heeft. Heeft de auto nog een papieren kentekenbewijs? Dan is het niet mogelijk om de auto over te schrijven.
Heeft de auto wel een moderne kentekencard? Dan is het mogelijk om de auto via de website van RDW over te schrijven. Hiervoor is wel de kentekencard en de tenaamstelling code benodigd. Over die twee papieren vertellen we je hieronder graag meer.
Voor de exacte manier van overschrijven kun je het stappenplan van de RDW aanhouden. Is de overschrijving volledig afgerond? Dan ontvang je het vrijwaringsbewijs; dit kun je vergelijken met het overschrijvingsbewijs. Dit overschrijvingsbewijs geeft aan dat jij vanaf een bepaalde datum en bepaald tijdstip níet meer de eigenaar van de auto bent.
Bij een postkantoor
Je kunt er ook voor kiezen om de auto bij een postkantoor over te laten schrijven. In dat geval ontvang je ook een overschrijvingsbewijs door onderstaand stappenplan op te volgen:
- Stap 1: ga samen met de koper naar het postkantoor toe.
- Stap 2: lever bij het postkantoor je kentekencard, de volledige tenaamstellingscode of het tenaamstellingsbewijs aan. Neem ook een geldig legitimatiebewijs mee.
- Stap 3: laat de medewerker in het postkantoor de auto op de nieuwe eigenaar overschrijven.
- Stap 4: vraag om het overschrijvingsbewijs. Op dit overschrijvingsbewijs staat precies vanaf welk tijdstip je géén eigenaar meer van de auto bent. Vanaf dat moment ben je niet meer verantwoordelijk voor boetes en dergelijke. Het overschrijvingsbewijs is bij elke overschrijving onwijs belangrijk.
Welke papieren heb je nodig?
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is het overschrijven van een auto op zich niet al te lastig. Voor het overschrijven van de auto heb je echter wel meerdere papieren nodig. Om welke papieren het gaat, vertellen we hieronder uitgebreid.
Kentekencard of kentekenbewijs
Elke auto heeft een kentekencard of een kentekenbewijs. Is jouw auto voor 1 januari 2014 op naam gezet? Dan heeft de auto een kentekenbewijs dat uit drie delen bestaat. Is je auto na 1 januari 2014 voor het eerst op naam gezet? Dan heeft de auto een kentekencard.
Papieren kentekenbewijs
Heeft je auto een papieren kentekenbewijs? Dan is het goed om te weten dat dit bewijs in totaal uit drie delen bestaat:- Deel 1 – voertuigbewijs (IA): het deel waarop de voertuiggegevens vermeld staan
- Deel 2 – tenaamstellingsbewijs (IB): het deel waarop de tenaamstellingsgegevens staan.
- Deel 3 – overschrijvingsbewijs (II): het deel dat je nodig hebt om het de auto over te kunnen schrijven.
Kentekencard
Is je auto ná 1 januari 2014 voor het eerst op naam gezet? Dan beschikt de auto over een kentekencard; dit is een pasje zoals je bankpas of rijbewijs. Bij het overschrijven van de auto is het van belang dat deze kentekencard bij de koper terecht komt. Na het overschrijven ontvangen zowel de koper als de verkoper iets:- Verkoper: als verkoper heb je het overschrijvingsbewijs nodig. Dit bewijs geeft aan dat jij géén eigenaar meer van de auto bent.
- Koper: als koper heb je de kentekencard nodig. Tevens krijg je een eerste deel van de tenaamstellingscode. Het tweede deel van deze code volgt later per post.
Wat te doen als je de autopapieren kwijt bent?
Kom je er achter dat je bepaalde autopapieren kwijt bent? Dan bestaan er meerdere mogelijkheden.
Ben je alleen de tenaamstellingscodes kwijt? Dan kun je deze opnieuw aanvragen. De kosten hiervoor bedragen 1 euro. Houd er wel rekening mee dat je deze codes niet zomaar op kunt vragen. Dit is alleen mogelijk als de auto op jouw naam staat, aangezien je deze code op kunt vragen via je DigiD.
Ben je de complete kentekencard kwijt? Dan is het mogelijk om deze opnieuw aan te vragen via de RDW. De kosten hiervoor bedragen 32,60 euro. Voor dit bedrag ontvang je de nieuwe kentekencard en de bijbehorende tenaamstellingscodes.