Veilig, betrouwbaar en RDW vrijwaring!

Google-Logo
5,0
5/5
RDW Erkend logo
NAP logo
Verkeerde brandstof getankd?

Verkeerde brandstof getankt? Wat nu?

Als u gaat tanken, dan kan het voorkomen dat u de verkeerde brandstof heeft getankt, maar wat moet u dan doen? Dit leggen we u graag uit. Om te beginnen is het erg vervelend en kan het echt iedereen overkomen. In totaal gebeurt het in Nederland zeker 25.000 mensen. Het is goed dat u weet wat u moet doen als u verkeerd heeft getankt, leest u daarom onderstaand artikel op uw gemak door, zodat u snel kunt handelen mocht u verkeerde brandstof hebben getankt. 

Benzine in plaats van diesel?  

U heeft misschien al jaren een dieselvoertuig, maar toch kan het voorkomen dat u eens benzine gaat tanken. Het gebeurt iedere jaar bij een groot aantal mensen en dit is ook niet geheel vreemd. Het mondstuk voor benzine is namelijk kleiner dan bij diesel. Dit wil dus zeggen dat de vulopening ook echt in de tank past en daardoor merkt u niet op dat het fout gaat. Wanneer u nog aan het tanken bent en u merkt op dat u de verkeerde brandstof tankt, dan stopt u direct en dan is het vaak wel te overzien (qua schade/kosten). Maar op het moment dat de motor is gestart, zal het probleem toch groter zijn. Hoe komt dit? Bij diesel heeft het injectiesysteem diesel smeermiddel film nodig en door benzine wordt dat weggespoeld. Het gevolg is dat u te maken krijgt met metaal slijtage (bij de injectiepomp). Maar ook bij de hogedrukpomp of bij de inspuitklep kan dat grote gevolgen hebben. Als de onderdelen allemaal vervangen moeten worden (ook de tank, kleppen, leidingen, etc.) dan kost dat u vaak duizenden euro’s. Een brandstoffilter zal ook altijd vervangen moeten worden. Kortom, als u de verkeerde brandstof heeft getankt, zal het hoe dan ook geld kosten.  

Diesel in plaats van benzine?

Andersom kan het natuurlijk ook, u tankt diesel in plaats van benzine. Toch komt het niet zo vaak voor dan de andere variant, omdat de vulopening bij de benzinetank kleiner is dan het tankpistool zelf. Het kan echter wel voorkomen als er bijvoorbeeld een jerrycan niet goed gelabeld is. Mocht het u gebeuren, dan moet u de motor van uw auto niet verder laten draaien. U moet de motor direct uitschakelen en wat er dan gedaan moet worden en wat de kosten zijn, hangt af van de hoeveelheid brandstof die u heeft getankt. In ieder geval zullen alle leidingen leeggemaakt moeten worden en doorgespoeld moeten worden. De schade aan het injectiesysteem kan erg prijzig zijn. 

Verkeerd getankt, schakel hulp in!

Als u verkeerd heeft getankt, dan moet u direct hulp inschakelen. Het is fijn om te weten dat uw auto in ieder geval niet direct is afgeschreven! Er is namelijk wat aan te doen, maar daarvoor moet u wel adequaat handelen, om zo de schade te beperken. Wat moet u doen of juist niet doen?

  • Het eerste waar dat u direct aan moet denken als u verkeerde brandstof heeft getankt, is dat u de auto niet gaat starten! Als u namelijk wel de auto start, dan kan de brandstofpomp de verkeerde brandstof pompen. 
  • U kunt het beste contact opnemen met de autohulpdienst zodat uw auto afgevoerd kan worden en dan bij de garage doorgespoeld en leeggepompt kan worden.  
  • Als de tank leeg is gepompt dan moet de juiste brandstof worden getankt. U moet er hierbij wel rekening mee houden dat het starten niet altijd vanzelfsprekend gaat. Hiervoor moet u even de tijd nemen.
  • Wanneer dat u al wel in de auto heeft gereden nadat u verkeerd heeft getankt, dan is de kans op schade erg groot. De auto kan dan het beste na worden gekeken bij de garage.

Kosten verkeerde tanken

Op het moment dat u verkeerd heeft getankt, zal dat niet kosteloos op worden gelost. U heeft altijd te maken met de kosten van het leegpompen van de tank. Maar u heeft ook al kosten gemaakt, want u heeft verkeerd getankt en zal nu nogmaals de juiste brandstof moeten tanken (allemaal extra kosten dus). Wanneer dat de auto al is gestart dan komen er alleen maar meer kosten bij. De auto zal dan nagekeken moeten worden bij de garage en daar kan vast worden gesteld wat er vervangen moet worden en wat de kosten zijn.