Veilig, betrouwbaar en RDW vrijwaring!

Google-Logo
5,0
5/5
RDW Erkend logo
NAP logo
Auto garage

Grote beurt van de auto: Kosten, info en tips

De meeste mensen zijn erg zuinig op hun auto en willen er dan ook alles aan doen om de auto zo lang mogelijk goed te kunnen gebruiken. Een grote beurt van de auto is dan ook van groot belang, hierdoor zorgt u er namelijk voor dat de auto langer goed blijft en zodat u veilig op pad kunt samen. Maar wat is een grote beurt voor de auto precies? Wanneer moet u deze uit laten voeren en wat zijn de kosten? We leggen u daar graag meer over uit, dus u kunt op uw gemak dit artikel doornemen en dan weet u hier alles over.

Grote beurt voor de auto, wat is dat?

Bij de grote beurt voor de auto gaat het over een periodieke onderhoudsbeurt die u bij de autogarage uit laat voeren. Hierbij worden veel onderdelen nagekeken en vaak preventief vervangen. Onderdelen welke kapot zijn of niet goed meer werken, moeten ook vervangen worden, of ze worden gerepareerd wanneer dat mogelijk is. De grote beurt is veel uitgebreider dan de kleine beurt, ook worden hierbij ook de vloeistoffen zoals de motorolie ververst. Het onderhoud heeft als doel om de levensduur van uw auto te verlengen. Hierbij wordt de auto altijd op een groot aantal belangrijke punten gecontroleerd. Het is belangrijk dat de grote beurt op tijd plaatsvindt, zodat onderdelen op tijd vervangen kunnen worden. Een grote beurt (onderhoud) is geen verplichting, maar het wordt wel aangeraden. 

Grote beurt van de auto, wanneer uitvoeren?

Wanneer dat de grote beurt van uw auto uitgevoerd moet worden, hangt af van een paar factoren. Het hangt namelijk af van het bouwjaar van de auto, waarbij het goed is om te weten dat een oudere auto meer onderhoud nodig heeft. Maar er wordt ook gekeken naar de kilometerstand, hoeveel km er per jaar gereden wordt en naar het merk en model van de auto. In uw auto ligt vaak een boekje van de fabrikant waarin staat wanneer welke onderdelen vervangen moeten worden (of nagekeken moeten worden). 

Onderhoud en controle, maar wat precies?

Als u uw auto wegbrengt voor een grote beurt, dan zal uw auto gecontroleerd en onderhouden worden op erg veel punten! Hierbij kunt u denken aan het volgende:

  • Motorolie verversen, oliefilter vervangen en interieurfilter vervangen.
  • Remmen reinigen, ruitensproeiervloeistof bijvullen en luchtfilter vervangen.
  • Koelvloeistof bijvullen.

Dit is het wat betreft onderhoud, maar er vindt ook controle plaats. Wat wordt er dan zoal gecontroleerd?

  • Motor/bougies/distributieriem/riem.
  • Veiligheidsgordels, claxon en airco.
  • Brandstofsysteem, koelsysteem, accu, koppeling en transmissie.
  • Airbag, pedalen, stoelbevestiging, verwarming, stuurwiel en lampjes.
  • Verlichting, bumpers, carrosserie, buitenspiegels, ruiten en deurscharnieren.
  • Handrem, aandrijfas, uitlijning, banden, draagarm en schokdemping. 

Oudere auto wat nu? 

Het kan natuurlijk zijn dat u een wat oudere auto heeft en dat er erg veel onkosten komen wanneer dat u de grote beurt uit laat voeren. Daarbij moet u zichzelf afvragen is de auto het nog waard? Vraag heel goed na wat de kosten worden, wat de dagwaarde is en maak dan de afweging. Eventueel kunt u ook de keuze maken om uw auto dan te verkopen, omdat het anders een te duur grapje wordt voor u. 

Zelf onderhouden of verkopen? 

Er zijn ook mensen die vinden dat zij de auto zelf goed kunnen onderhouden, soms is dat ook wel zo, maar niet alles kunt u zelf. Er zijn ook veel onderdelen die lastig te controleren zijn en waar u echt ervaring voor moet hebben wilt u daarmee aan de slag gaat. Vloeistoffen bijvullen doen veel mensen dan ook zelf, maar voor het echte onderhoud kunt u beter naar een erkende autogarage gaan, zodat alles ook echt grondig wordt nagekeken en vervangen (of gerepareerd). Welke keuze u gaat maken, hangt af van het prijskaartje. Bij een nieuwe auto bent u vaak meer geneigd om daarin te investeren, omdat het nog een jonge auto is die u nog veel mooie kilometers kan brengen, maar een oudere auto krijgt vaak meer mankementen. Daarom is het goed om u zich dan af te vragen wat u het beste kunt doen, een grote beurt of toch verkopen. Gelukkig heeft u geen haast en kunt u rustig over uw keuze nadenken.