Veilig, betrouwbaar en RDW vrijwaring!

Google-Logo
5,0
5/5
RDW Erkend logo
NAP logo
achterlicht van een nieuwe auto

Waar u op moet letten bij het kopen van autoverlichting

Bij iedere auto is de autoverlichting van groot belang. Deze moet goed werken zodat u veilig de weg op kunt. Het gaat er om dat andere weggebruikers u goed zien aankomen, maar ook dat u alles om u heen en voor u goed kunt zien. Dit kan alleen maar wanneer dat de autoverlichting helemaal in orde is. Maar waar moet u op letten bij het kopen van de juiste verlichting? We geven u middels dit artikel een paar tips zodat u weet welke verlichting u moet kopen. Hierbij komen het soort verlichting, het type verlichting, de merken, de kosten en de maat aanbod. Lees het op uw gemak door zodat u goed bent voorbereid op wat u nodig heeft. 

Soort verlichting

Bij uw auto heeft u te maken met verschillende soorten verlichting. Daarbij kunt u denken aan achterlichten, maar ook koplampen, remlichten en kentekenverlichting bijvoorbeeld. Ook heeft u nog interieurverlichting of speciale dashboard verlichting. Welke verlichting moet u vervangen? Kijk daar goed naar en zoek dan de juiste lampjes. Als u er niet uit komt kunt u altijd een specialist inschakelen die met u mee kan kijken en dan heeft u snel de lampjes die u nodig heeft. Het vervangen van de lampjes kan soms lastig zijn, bij sommige auto’s gaat het juist heel eenvoudig. Het ligt er ook aan hoe goed dat u er bij kunt. Soms is het dan ook wel aan te raden om het toch uit te besteden, dan weet u zeker dat het snel in orde is en dan hoeft u zich er niet in te verdiepen.  

Type verlichting

Het type verlichting is ook van belang, waarbij u kunt denken aan LED lampen, maar ook aan Xenon en Halogeen. De meest gevoerde verlichting in auto’s is toch wel halogeen. Toch is de LED verlichting meer in opkomst, dit heeft alles te maken met de zuinigheid van de verlichting. De hoogste lichtopbrengst wordt toch bereikt met xenon verlichting. Er is dus keuze genoeg, maar u moet ook kijken voor welke lampen het is bedoeld en wat dan de beste optie is. 

Merken

Autoverlichting kunt u op veel plaatsen kopen en dan heeft u nog de keuze uit veel merken. Bij sommige mensen betaalt u eigenlijk volop voor de naam, bekendheid. De kwaliteit van verlichting is wel een punt, bij een goed merk weet u zeker dat het in orde is, maar bij goedkopere merken wil dat niet zeggen dat de kwaliteit minder goed is. Dit is dan ook het proberen zeker waard. Het is maar net wat u fijner vindt, mogelijkheden zijn er in ieder geval genoeg en het belangrijkste is dat u met goede verlichting de weg op gaat. 

Kosten

Hoe duur de autoverlichting is, hangt af van welke verlichting u moet hebben. Daarom is het goed om sowieso een paar aanbieders te bekijken en dan na te gaan wat zij u aanbieden en wat u dan kunt kiezen. U heeft gelukkig alle tijd om op uw gemak de zoektocht te beginnen. Zo kunt u alles voor uzelf op een rijtje zetten en dan komt u vanzelf een aanbieder tegen waar dat u een goed gevoel bij heeft. Kwaliteit is van groot belang, maar het hoeft niet altijd de hoogste prijs te zijn! Het is daarom zeker zinvol om een paar aanbieders te bekijken en dan de opties te vergelijken. Ook advies inwinnen is altijd nuttig en kan u zeker helpen. 

Maat verlichting

In de meeste auto’s ligt een instructieboekje met daarin de maat verlichting die u nodig heeft. Dit is vaak aangegeven met H1, H3, H4 of H7, maar ook H8, H10 en H11 komt u hierbij tegen. Zorgt u daarom ook dat u het boekje altijd bij de hand heeft wanneer dat u lampjes wilt vervangen en dan ook zeker weet dat u ze op de juiste plaats terugzet (en de juiste maat heeft besteld natuurlijk). Als u er niet uit komt is advies inwinnen de beste optie en er zijn genoeg mensen die u daarmee kunnen helpen.